BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Želmenų sultys

Želmenų sultys - tiesiog privalomas geros savijautos elementas.
JaninaMes žinome, kaip sveika yra vartoti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių, bet jų efektyvumą tikrai pranoksta kviečių ir kitų želmenų sulčių vartojimas. Jos žmonių sveikatai yra nepaprastai vertingos dėl unikalios cheminės sudėties, lengvo įsisavinimo ir gydomųjų savybių. Želmenų populiarinime daugiausia yra nuveikę amerikiečių mokslininkai. Pradininku laikomas CH.F.Schnabelis, kuris ieškodamas natūralių produktų vištų sergamumui mažinti panaudojo išdžiovintų varpinių želmenų mišinius ir gavo stulbinančius rezultatus. Vištos ne tik nustojo sirgti, bet ir per dieną pradėjo padėti po 2 kiaušinius. Taip pat šioje srityje didžiulis indėlis priklauso išeiviams iš Lietuvos Ann Wigmore ir V.Kulvinskui.

Kviečių želmenų sultys geriamos šviežios, ne vėliau kaip per pusvalandį po išspaudimo. Kaip teigia vartojusieji kviečių ar kitų želmenų sultis, jų savijauta žymiai pagerėjo, dauguma jų tvirtino, kad jautėsi atjaunėję ir trykšte tryško jų energija. Teko bendrauti JAV su žmonėmis, vartojusiais želmenų sultis po 10-18 metų, išsigydžiusių nuo sunkių ligų, tokių kaip Laimo liga, alergijos, jau nekalbant apie tuos žmones, kurie lengvai susitvarkė su antsvorio problemomis. Mano asmeninė patirtis taip pat leidžia teigti, kad vartojant kasdien 30 - 60 g kviečių želmenų sulčių padėjo išsivaduoti nuo nuolatinių galvos skausmų, pagerinti savijautą ir darbingumą. Kviečių želmenų sultys palengvina savijautą sergant gripu, galima išvengti mikrobinės infekcijos, be to, yra nepamainomas natūralus produktas burnos higienai palaikyti, sergant parodontoze. atvejais. Svarbiausia, kad tai yra natūralus ir saugus produktas. Aktyvieji komponentai želmenų sultyse yra chlorofilas, enzimai, nepakeičiamos amino rūgštys, vitaminai, mineralai ir mikroelementai. Želmenų sultyse esantys antioksidantai saugiai ir efektyviai gina mus nuo laisvųjų radikalų kaupimosi.

Laisvieji radikalai yra neatsparios agresyvios molekulės, provokuojančios vėžinius susirgimus, artritus, akių ligas, mažina organizmo atsparumą peršalimams, įvairioms infekcijoms bei sukelia priešlaikinį organizmo senėjimą. Be antioksidantų, kviečių želmenyse yra daug enzimų (fermentų). Išskirtinis vaidmuo tenka enzimui, kuris stabdo ląstelių senėjimo procesus.

Kviečių želmenų enzimai palengvina mūsų organizme gyvybinių procesų vyksmą, neutralizuoja teršalus, pagerina maisto virškinimą, kraujo valymą. Kraujo valymo ir atstatymo procesuose labai svarbus chlorofilas, paverčiantis saulės energiją žmonėms ir gyvuliams prieinama forma. Taigi gamtos gyvybinė energija iš želmenų sulčių tiesiogiai panaudojama gydymuisi ir atsinaujinimui. Štai kodėl sultys turi būti vartojamos šviežiai išspaustos ir iš karto.

Maistiniu požiūriu kviečių želmenų sultys yra vertingos tuo, kad jose esantys mitybiniai elementai yra lengviau įsisavinami negu iš daržovių, nes daržovių mitybiniai elementai yra skaidulinėse ląstelėse, o norėdami išgauti daugiau skonio turime jas virti ar kepti, taip sunaikiname enzimus ir dalį maisto medžiagų. Kviečių želmenyse yra daugiau šarminių mineralinių medžiagų, magnio, kalcio, kalio, kurie padeda, kad būtų sveiki mūsų kaulai, dantys, kad stipresnė būtų imuninė sistema ir t.t.

Kviečių želmenyse yra nemažai geležies, kuri yra beoksalinės formos, todėl geriau apsaugomi mūsų inkstai nuo akmenų susidarymo, o kauluose ir dantyse mažiau ištirpsta kalcio. Nedaug želmenų sultyse yra natrio, kuris palaiko stabilesnį kraujospūdį, o kalio želmenų sultyse yra panašus kiekis kaip obuoliuose ar citrusiniuose vaisiuose. Geriant želmenų sultis magnio galima gauti panašų kiekį kaip iš Briuselio kopūstų, brokolių ar burokėlių ir salierų.

Negalima nepaminėti želmenyse esančių baltymų, o ypač amino rūgščių, be kurių neįmanomos tokios funkcijos, kaip tinkamas virškinimas ir maisto įsisavinimas, imuniteto atsparumas ligoms, žaizdų gijimas, tinkamas kepenų darbas, protinė veikla. Tačiau bene svarbiausia amino rūgščių paskirtis yra susieta su ląstelių ir organizmo atsinaujinimu ir gyvenimo pratęsimu. Želmenų sultyse yra 17 amino rūgščių, iš kurių 8 yra nepakeičiamos.

Sultims gaminti galima naudoti miežių, kvietrugių ir kitų grūdinių kultūrų želmenis. Želmenų išauginimui turi būti naudojama ekologiškai auginta sertifikuota sėkla, biohumusas bei kitos organinės medžiagos. Nuo sėklų paruošimo iki derliaus nuėmimo tereikia 10-11 dienų, kad galėtume džiaugtis aukštos kokybės, saugiu, gyvu maistu, kurio kasdien išgėrus 30-60 g galima gauti tiek vitaminų ir mineralų, kiek vidutiniškai jų gaunam su kasdieniniu maistu.

Patiko (0)

Rodyk draugams

komentarai (7) | “Želmenų sultys”

  1.   KitokiaFeja rašo:

    Idomus straipsnis (+1)

    Bet..
    “30-60 g galima gauti tiek vitaminų ir mineralų, kiek vidutiniškai jų gaunam su kasdieniniu maistu. ”
    Jei taip yra, ar nebus vitaminu ir mineralu perdovazimo jei ir siaip normaliai zmogus maitinasi?

  2.   Gražina rašo:

    Ką reiškia normaliai? Normalu-mėsa ir saldumynai? Čia iš serijos-viskam prieštarauk :)

  3.   KitokiaFeja rašo:

    Normali zmogaus mytyba tai kai zmogus su maistu gauna ir vitaminu ir mineralu.

  4.   Gražina rašo:

    Sutinku,kad 30-60g.daugoka pradedantiems…Pakanka 20g

  5.   KitokiaFeja rašo:

    O nepradedantiems perdozavimas negresia?
    Dirbau metus rusu vitaminu kompanijoje (marketingu uzsiiminejau), tad zinau si ta apie poveikius, tarpusavio veikima ir pan.. tiek trukumas, tiek perdozavimas kelia ivairius negalavimus ir ilgainiui rimtas ligas. Yra vitaminu ir mineralu, kuriu pertekliu organizmas tiesiog pasalina, bet ne visi tokie.

    Beje esama nemazai zoliniku ir daktaru, kurie zelmenu nerekomenduoja onkologinemis ligomis sergantiems zmonems. Nors ir neskatina augliu atsiradimo, taciau sako skatina augliu augima.

    Priestaravimai yra gerai ;) is ju gimsta nauji dalykai ir tiesos.

  6.   antanis rašo:

    Mielos merginos(?),
    ir priestatauti reikia protingai,apgalvotai.Pritariu Grazinai,kad naturaliu vitaminu ir mineralu mes tikrai neperdozuosime.Kita kalba apie susintetintus.Jie ir neperdozuojant kenkia.Paskaitykite knyga”Mirti ismokome,ismokime gyventi”

  7.   stepas rašo:

    Trys metai beveik kiekviena ryta, geriu kvieciu zelmenu sultis,jas maisau su morku ir salieru sultimis …..apie penkiolika metu turejau hemoroju,,jis praktiskai isnyko.

Rašyk komentarą